Προβολή των ταινιών της Δ/νσης Εκπ/κής ΡαδιοΤηλεόρασης σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.
Περίληψη περιεχομένου κάθε ταινίας που παρουσιάζεται.
Δυνατότητα αναζήτησης της ταινίας με πολλαπλές επιλογές με βάση τα χαρακτηριστικά κατηγοριοποίησης: βαθμίδα εκπαίδευσης, θεματική ενότητα, έτος παραγωγής, λέξεις-κλειδιά.
Άμεση ενημέρωση για το Τηλεοπτικό Πρόγραμμα της Δ/νσης Εκπ/κής ΡαδιοΤηλεόρασης στο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ.
Αυτόματη συσχέτιση ταινιών με ανάλογο περιεχόμενο.
Επικοινωνία με τους επισκέπτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου & υποστήριξη των αιτημάτων τους.
Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες παραγωγές της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής ΡαδιοΤηλεόρασης. Μπορείτε να επιλέξετε από τις ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ταινίες για:
Αγωγή Υγείας
Αθλητισμό
Γλυπτική
Γλώσσα-Λογοτεχνία
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή
Επετειακά
Επιστήμη-Τεχνολογία
Ζωγραφική
Θέατρο
Ιστορία-Αρχαιολογία Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Κυκλοφοριακή Αγωγή
Μουσική
Οι μαθητές δημιουργούν
Περιβάλλον-Οικολογία
Φιλοσοφία
Χορός
να ν' ήμερος να 'ναι άκακος
λίγο φαΐ, λίγο κρασί
Χριστούγεννα και Ανάσταση".
Η αιώνια πάλη του καλού με το κακό...
ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
Μια φίλη βρέθηκε τις προάλλες σε ακριβό εστιατόριο των βορείων προαστίων της Αθήνας. Ψάρι τρως εκεί, και το πληρώνεις χρυσάφι. Οι πελάτες είναι από εκείνους που αντέχει η τσέπη τους, αλλά όταν έρχεται ο λογαριασμός όλο και κάποιος θα αναφωνήσει «ρε παιδιά, ούτε στο Λονδίνο δεν πληρώνεις τόσα».
Δυστυχώς, η παράλογη χρέωση (σχεδόν σε όλους τους τομείς) δεν είναι το μόνο άθλημα στο οποίο διαφέρουμε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Στο ίδιο εστιατόριο που βρέθηκε η φίλη, κάποιοι της παρέας, βλέποντας και αρκετούς άλλους τριγύρω να κάνουν το ίδιο, άναψαν τσιγάρο. Εκείνη τους υπενθύμισε ότι απαγορεύεται, αλλά εισέπραξε ομαδική αποδοκιμασία. Όταν διαμαρτυρήθηκε δε στον ιδιοκτήτη του καταστήματος, έλαβε την απάντηση «και τι θέλετε να κάνω εγώ, αφού όλοι καπνίζουν;». Η φίλη επιτόπου πήρε τηλέφωνο την «υπηρεσία καταγγελιών». «Πόσοι καπνίζουν;» τη ρώτησε ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της γραμμής. «Ένας-δύο, ή περισσότεροι;». Αντιμέτωπη με αυτή την ηλίθια απορία (λες και έχει σημασία εάν παρανομούν ένας ή χίλιοι), η φίλη έκλεισε το τηλέφωνο και παραδόθηκε στη χλεύη των άλλων και στη δική της, πικρή σιωπή.
Η απαγόρευση του καπνίσματος που, μας αρέσει - δεν μας αρέσει, είναι νόμος του κράτους, είναι μία ακόμη από τις χιλιάδες «μη αντιμετωπίσιμες» πια, βαριές αρρώστιες αυτού του τόπου και των περισσότερων πολιτών του.
Ένας καλός φίλος, νομικός, λέει ότι η κατάσταση είναι πλέον «μη αντιμετωπίσιμη», επειδή οι παρανομούντες είναι περισσότεροι από τους νομοταγείς. Τι να σου κάνει, φερ' ειπείν, η αστυνομία, για την παράνομη στάθμευση, όταν σε όλους τους δρόμους, και ανεξαρτήτως σηματοδότησης υπάρχουν αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα εκεί όπου δεν πρέπει να είναι; Πώς να αντιμετωπίσεις, πάλι, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, όταν «εμπλέκονται» σ' αυτό οι περισσότεροι εργαζόμενοι πολίτες;
Έχω γίνει κουραστικός τον τελευταίο καιρό «γκρινιάζοντας» συνέχεια για όλους εκείνους που παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων, ή κλείνουν ράμπες απ' τις οποίες περνούν τα αναπηρικά καροτσάκια, ή τις ειδικές διαγραμμίσεις στις πλάκες των πεζοδρομίων, για να διευκολύνονται στο περπάτημά τους οι τυφλοί. Δεν θα το αφήσω όμως το θέμα, γιατί αυτή η συμπεριφορά, η γαϊδουρινή, είναι μία από τις μεγαλύτερες προσβολές που μπορεί να αισθάνεται κάποιος, ο οποίος θέλει ακόμα να πιστεύει πως ζει σε έναν πολιτισμένο τόπο. Δεν θα το αφήσω, επίσης, γιατί εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για να «κυνηγήσουν» τους παρανομούντες δεν συγκινούνται με μια «πρώτη καταγγελία», και ελπίζουν, βάσιμα τις πιο πολλές φορές, ότι «θα γράψει αυτός, θα γράψουν και πέντε-έξι άλλοι, και θα ξεχαστεί το θέμα».
Η Ελλάδα μας έχει την πιο μεγάλη συλλογή «ξεχασμένων παρανομιών» στον κόσμο. Έχει, επίσης, και τη μεγαλύτερη συλλογή μη κοινωνικά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Όλες οι κοινωνίες που προοδεύουν στηρίζονται εν πολλοίς σ' αυτόν ακριβώς τον βαθμό της «κοινωνικής ευθύνης» που έχουν οι πιο πολλοί πολίτες τους - παντού υπάρχουν γαϊδούρια, αλλά είναι λίγα, μειοψηφία, όχι «όλο το κοπάδι».
Η κοινωνική ευθύνη προϋποθέτει τη γενικότερη παιδεία που εμείς δεν διαθέτουμε. Την επικαλούμαστε, λέμε ότι όλα είναι «θέμα της», αλλά δεν την έχουμε. Είναι μία διαρκής «διαδικασία», που σου έρχεται αυθόρμητα, φυσιολογικά - δεν είναι, απλώς, μία καλή χριστιανική πράξη, ή μια ωραία... φιλανθρωπική ενέργεια της στιγμής. Η κοινωνική ευθύνη ενέχει και την έννοια της αλληλεγγύης, που επίσης εδώ είναι ανύπαρκτη. Όταν, κάθε μέρα, εκατό κυρίες που πάνε σε ένα κομμωτήριο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στην Κηφισιά παρατάνε τα αυτοκίνητά τους επάνω στον κύριο αυτόν οδικό άξονα, κάνοντας κόλαση, πολλές φορές, τη ζωή των άλλων που κινούνται σε αυτόν, σίγουρα δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει «αλληλεγγύη» - έννοια άμεσα συνυφασμένη, βεβαίως, και με εκείνη του «σεβασμού».
Πριν 3 χρόνια, θυμάμαι, πέρασα, χάριν ενός δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, τρία βράδια στα επείγοντα περιστατικά και σε νοσηλευτικές μονάδες του ΚΑΤ - του νοσοκομείου των τροχαίων, όπως είναι γνωστό σε πολλούς. Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, και άκουσα πολλές φορές όλα αυτά που ήδη ξέρουμε και που κατά καιρούς συζητάμε στις παρέες μας: ότι είναι άπειρες οι οικογένειες της Ελλάδας που έχουν διαλυθεί εξαιτίας τροχαίων που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφευχθεί.
Μιλάμε για ανθρώπους - πολλά νέα παιδιά, δυστυχώς - που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, που κατανάλωσαν σε νυχτερινά κέντρα. (Σε αυτά τα ίδια νυχτερινά κέντρα, που, για να παρακάμψουν σήμερα την απαγόρευση του καπνίσματος, «σπάνε» τα μαγαζιά τους σε πολλές μικρές «εταιρείες», ώστε να εμπίπτουν στην εξαίρεση των «70 τετραγωνικών», και να πετύχουν κάπνισμα παντού!) Μιλάμε για ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους οδηγούσαν χωρίς κράνος ή ζώνη ασφαλείας. Ανθρώπους, τέλος, που «μάλλον πήραν το δίπλωμά τους πολύ εύκολα», όπως μου είπαν πολλοί συγγενείς με τους οποίους μίλησα.
Κοινωνική ευθύνη είναι, επιτέλους, κάποιοι να αντιδράσουν, έντονα και συνεχώς, σε όλα αυτά. Κι ας χαρακτηριστούν γραφικοί!
15 τσιγάρα αρκούν για να βλάψουν τα γονίδιά μας
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει το facebook με το sex και τη μπύρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα με τα πιο σημαντικά πράγματα ανά τον κόσμο (την πρώτη θέση καταλαμβάνει το ipod ). Άξιο αναφοράς είναι και το αποτέλεσμα της έρευνας που λέει ότι ο μέσος χρόνος που σπαταλάει κάποιος καθημερινά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του είναι 20 λεπτά. Ενώ ενδεικτικό της μεγάλης επιρροής που έχει σε όλο τον κόσμο είναι ότι καθημερινά κάνουν αίτηση πάνω από 200.000 άτομα για τη δημιουργία νέου προφίλ. Ο σημαντικότερος παράγοντας που το facebook διατηρείται τόσο καιρό στην επιφάνεια είναι οι φωτογραφίες που υπάρχουν στη σελίδα του κάθε χρήστη (δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, καθώς από τη μετάφραση του πρώτου συνθετικού του όρου προκύπτει η λέξη πρόσωπο). Στους υπολογιστές του είναι αποθηκευμένες δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες˙ τόσες δεν έχει ούτε το σύστημα συνοριακών ελέγχων των ΗΠΑ, ενώ καθημερινά προσθέτονται νέες (ο μέσος όρος που αντιστοιχεί σε κάθε μέλος είναι 44). Κατά καιρούς το facebook έχει «κατηγορηθεί» για «φακέλωμα», καθώς όλες οι πληροφορίες που εισάγονται αποθηκεύονται, χωρίς να σβήνονται, όταν κάποιος αποφασίσει να σβήσει τη σελίδα του. Επίσης, πολλές εταιρείες βλέποντας ότι οι εργαζόμενοι περνούν πολλές ώρες μέσα στο facebook, επηρεάζοντας αυτό την παραγωγικότητα, τους απαγόρευσαν την είσοδο. Τέλος, το facebook έχει επηρεάσει και τη σεξουαλική σχέση των δύο φύλων. Με αποτέλεσμα η αγαπημένη στάση τους τον τελευταίο καιρό να είναι το 11, κοινώς δύο άτομα παράλληλα ξαπλωμένα χωρίς καμία επαφή.Έτσι, θα συνεχίζονται οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, περιμένοντας κάποια νέα υπηρεσία, καθώς, μην ξεχνάμε, πως όλα επηρεάστηκαν και κυρίως κούρασαν με το πέρασμα του χρόνου.
Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν το 2009 το ιστορικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Η επιδείνωση της κατάστασης αποδίδεται στην οικονομική κρίση.
Τα θύματα της πείνας αναμένεται να αυξηθούν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περίπου 11% στα 1,02 δισ., εκτιμά ο FAO, βασισμένος σε μελέτη της υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού» σημειώνει ο FAO σε προκαταρκτική έκθεση του για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.
«Η σιωπηλή κρίσης της πείνας [...] αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια» δήλωσε στη Ρώμη ο γενικός διευθυντής του FAO Ζακ Ντιούφ.
Η κατάσταση αυτή «δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής σοδειάς σε παγκόσμιο επίπεδο», αλλά οφείλεται «στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε ελάττωση των εισοδημάτων και σε απώλειες θέσεων εργασίας, μειώνοντας την πρόσβαση των φτωχών στα τρόφιμα».
Το σύνολο σχεδόν των υποσιτιζόμενων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες, το πρόβλημα όμως είναι αισθητό και στις ανεπτυγμένες, όπου 15 εκατ. άτομα δεν βρίσκουν αρκετά τρόφιμα.
Τα θύματα υπολογίζονται σε «642 εκατομμύρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, 265 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική, 53 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 42 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και σε 15 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό(in.gr)
Μαθητής του 4ου Λυκείου Τρίπολης κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007 και τώρα σπουδαστής της Αθλητικής Δημοσιογραφίας στη Σχολή ΟΜΗΡΟΣ, στην Αθήνα.
που μιλώ δεν έχει αλφάβητο
Aφού και ο ήλιος και τα κύματα είναι μια γραφή
συλλαβική που την αποκρυπτογραφείς μονάχα στους καιρούς
της λύπης και της εξορίας
Kι η πατρίδα μια τοιχογραφία μ' επιστρώσεις
διαδοχικές φράγκικες ή σλαβικές που αν τύχει και
βαλθείς για να την αποκαταστήσεις πας αμέσως φυλακή
και δίνεις λόγο
Σ' ένα πλήθος Eξουσίες ξένες μέσω της δικής σου
πάντοτε
Όπως γίνεται για τις συμφορές
Όμως ας φανταστούμε σ' ένα παλαιών καιρών αλώνι
που μπορεί να 'ναι και σε πολυκατοικία ότι παίζουνε
παιδιά και ότι αυτός που χάνει
Πρέπει σύμφωνα με τους κανονισμούς να πει στους
άλλους και να δώσει μιαν αλήθεια
Oπόταν βρίσκονται στο τέλος όλοι να κρατούν στο χέρι
τους ένα μικρό
Δώρο ασημένιο ποίημα.
Σου τα δίνω όλα, εκτός από την ελπίδα
«Πώς έγραψες, παιδάκι μου;», μας ρωτούσαν κάποτε οι γονείς μετά τις εξετάσεις ή το διαγώνισμα.
Καλά, καλούτσικα, έτσι κι έτσι, ήταν συνήθως η απάντηση – ποτέ «χάλια τα πήγα». Και αφού μας καθησύχαζαν, «δεν πειράζει, θα γράψεις καλύτερα στα επόμενα μαθήματα», κοίταζαν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Χωρίς να το επιδιώκουν, μάς άφηναν χώρο, μάς επέτρεπαν να αυτονομηθούμε.
Για «γονείς ελικόπτερα» που υπερίπτανται πάνω από τα παιδιά τους, για «νηπιοκρατία», για «φονικό γονικό σφιχταγκάλιασμα», για «υπεργονεϊκότητα» (overparenting) μιλούν σήμερα εκπαιδευτικοί και κοινωνιολόγοι. Καλός γονιός δεν είναι αυτός που αγαπά, μαλώνει και «ορμηνεύει», το παιδί, αλλά ο «ψαγμένος», αυτός που ασχολείται διαρκώς μαζί του, που από πολύ νωρίς κάνει τη σωστή έρευνα αγοράς και του προσφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα συμβάλουν στην ταχεία και «ποιοτική» ανάπτυξή του. Θα πάει το βρέφος για μασάζ, θα προμηθευτεί τη συσκευή που αποκωδικοποιεί το κλάμα του, θα αγοράσει τα ντιβιντί «Βaby Mozart» και «Baby Beethoven» που απευθύνονται ακόμα και σε βρέφη τριών μηνών. Αργότερα θα αναζητήσει το καλό ωδείο, σχολείο, φροντιστήριο, θα επιτηρεί διαρκώς το παιδί μέσω του κινητού τηλεφώνου (αν διαθέτει και GPS τόσο το καλύτερο), θα το προφυλάσσει από υπαρκτούς και φανταστικούς κινδύνους, θα του προσφέρει εμπειρίες, ερεθίσματα και ευκαιρίες για «δημιουργική απασχόληση», θα το τυλίξει με εκατοντάδες γεύσεις, ρούχα, παιχνίδια, γκατζετάκια, ντιβιντί. Ομως τα παιδιά που γίνονται το επίκεντρο του γονεϊκού σύμπαντος, προσγειώνονται άσχημα όταν διαπιστώνουν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στον σχολικό και φιλικό μικρόκοσμό τους. «Ασε το παιδί να κλάψει, θα μάθει». Τα παιδιά μαθαίνουν και μέσα από τις μικρές ήττες, τις αποτυχίες και την απόρριψη, τη στέρηση κάποιων πραγμάτων και την αναμονή, μέσα από την επίγνωση ότι τα ίδια είναι κομμάτι του κόσμου και όχι ότι ο κόσμος τούς ανήκει ή μάλλον ότι όλα τα «μολ» του κόσμου τούς ανήκουν. Από τη μια τα υπερπροστατεύουμε και τα φορτώνουμε με εξωσχολικές υπερωρίες, μπαλώνοντας τα κενά της δημόσιας παιδείας, και από την άλλη τα παραδίδουμε στα νύχια της αγοράς, τα προετοιμάζουμε να γίνουν το πολυπόθητο «δυναμικό νεανικό κοινό» των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Πολλοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν τα παιδιά σε μια άτσαλη τεχνητή ενηλικίωση, όπως έδειξε μια έρευνα σε γυμνάσια και λύκεια του νομού Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα «Προβλήματα εφηβικής ηλικίας», που οργανώθηκε πρόσφατα από μια επιτροπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, περίπου το 50% των 15χρονων έχουν ήδη ολοκληρωμένες ερωτικές σχέσεις, ενώ διαρκώς μειώνεται η ηλικία κατά την οποία αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ και να δοκιμάζουν εξαρτησιογόνες ουσίες (15,5 είναι ο πανελλήνιος μέσος όρος).
Στον επόμενο Δεκέμβρη, που κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα ξεσπάσει, ξανά θα κραυγάζουμε «να ακούσουμε τους νέους». Μόνο που οι νέοι μάς ακούν και όταν δεν τους μιλάμε. Ακούν τους φόβους και τις ψευδαισθήσεις μας, πατούν στην ίδια κινούμενη άμμο όπου πατάμε κι εμείς. Ανατριχιαστικά σωστή φαίνεται η παρατήρηση μιας Αμερικανίδας ψυχολόγου: «Ισως το να στερούμε από τα παιδιά τη θετική ματιά, την ελπίδα για το μέλλον είναι η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσουν οι γονείς σε βάρος τους». Και να ’ταν μόνο οι γονείς...
Tης Mαριάννας Tζιαντζή(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_174_24/05/2009_315516)
Les élèves qui ont participé au programme sont : Anthi Ch., Georgette S., Alexandre S., Constance K., André D., Georges K., Akrivi K., Panayote R., Laurie P., Marie P., Constance B., Anne K., Constantin T., Anastasie P., Chryssoula T., Christos G., Constantin M., Georgette T., Nicole T., Dimitra T., Marianne S.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: κ. Καραμάνη Μαρία, κ. Δημητρέλη Καλλιόπη
4. "Η καλύτερη ιδέα για την Ευρώπη" (Powerpoint)
The students ALEXANDROS A., DEMETRA D., DEMETRA Z., ERATO V., FOTIS V. present the most important art trends in Europe since the 16th to the 20th century, associated to the social and historic frame in which they were created.
Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ανάγνου Άννα.
Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές της Πληροφορικής κ. Ζαφειρόπουλο Πάνο, κ. Μάλλιο Βαγγέλη καθώς και τον Υπεύθυνο για την Άνοιξη της Ευρώπης κ. Λίνο Βίγκλα για την αμέριστη συμπαράστασή τους.
http://www.springday2009.net/ww/en/pub/spring2009/activities.htm
Χώμα κρατώ και διασκορπώ από τον Ψηλορείτη
και το σκορπίζω να γενεί όλος ο κόσμος Κρήτη!
να δω τον Ψηλορείτη σου και τα Λευκά σου Όρη!
μα όλες μαζί δεν κάνουνε ένα ψιχάλι ΚΡΗΤΗ!
Στο ενυδρείοΟ Δημήτρης, ο Γιώργος, ο Δημήτρης
Ο Γιάννης, ο Παναγιώτης, ο Τάσος, ο Δημήτρης
και στο βάθος ο Γιάννης
Αυτό έγραψε ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, σε μία σελίδα του ημερολογίου του στις 9 Νοεμβρίου 1995, λίγο πριν φύγει από κοντά μας… Είναι η κληρονομιά που μας άφησε και είναι μοναδική, γιατί είναι η φωνή μιας παιδικής καρδιάς που μιλάει στις συνειδήσεις όλων των μεγάλων.
Ο δεκάχρονος Ανδρέας, ένα ξανθό αγοράκι με μάτια γαλανά ήταν ο εμπνευστής αυτού του Συλλόγου. Ένα παιδί συνεσταλμένο, με πλούσιο χιούμορ και πολλές ευαισθησίες για τον κόσμο γύρω του. Αγαπούσε πολύ τους φίλους του, το μπάσκετ, το χορό.
Παράδειγμα ήταν για όλους το κουράγιο και η υπομονή που έδειξε στις δυσκολίες και η μεγάλη ψυχή που έκρυβε, όταν μέσα από τη δική του ταλαιπωρία κατάφερε να παρακινήσει εμάς τους μεγάλους να ευαισθητοποιηθούμε στα προβλήματα των παιδιών. Εμείς από την πλευρά μας νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να εκπληρώσουμε αυτή την επιθυμία του.
Στα Σπίτια Φιλοξενίας:
Στο Γραφείο:
Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια των εθελοντών στο γραφείο, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αρχειοθέτηση εγγράφων και αποκομμάτων τύπου, στη διανομή εγγράφων σε άλλους χώρους, στο ταχυδρομείο.
Στη Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων:
Στη φύλαξη και συνοδεία παιδιών στα Νοσοκομεία Παίδων:
Στη συνοδεία παιδιών σε διάφορες εκδηλώσεις:
Συχνά τα παιδιά που φιλοξενούνται στα σπίτια φιλοξενίας του Συλλόγου επισκέπτονται διάφορους χώρους αναψυχής, συμμετέχουν σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Οι εθελοντές - συνοδοί των παιδιών, σε συνεργασία με το προσωπικό είναι απαραίτητοι προκειμένου τα παιδιά να συμμετέχουν με ασφάλεια σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.
Μετά από την απαραίτητη εκπαίδευση από το επιστημονικό προσωπικό του Συλλόγου, εθελοντές απαντούν σε κλήσεις της Γραμμής SOS 1056. Η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική, αφού η Γραμμή SOS δέχεται καθημερινά πολλές κλήσεις, που πολλές από αυτές αφορούν καταγγελίες για κακοποίηση και εγκατάλειψη παιδιών.
Σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, διάφορες δράσεις:
Στην τράπεζα ειδών:
Η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης από ιδιώτες και εταιρείες είναι πραγματικά συγκινητική. Όμως οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά, αφού καλούμαστε να στηρίξουμε σε είδος όλο και περισσότερες οικογένειες και σε μεγαλύτερη συχνότητα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι οι εθελοντές που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα, αποτελούν ενεργό δυναμικό του Συλλόγου στα Σπίτια Φιλοξενίας, στα Νοσοκομείο Παίδων και στο Γραφείο, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι εθελοντισμός σημαίνει να προσφέρεις οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και με οποιονδήποτε τρόπο, αφού ο τελικός αποδέκτης είναι τα παιδιά.
Ο εθελοντισμός ανοίγει νέους ορίζοντες και δημιουργεί ελπίδες για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, για μια κοινωνία που θα χαρακτηρίζεται από τον πολιτισμό της προσφοράς. Με τον εθελοντισμό ο άνθρωπος γίνεται συνάνθρωπος και συνειδητοποιεί ότι ο ένας για τον άλλον μπορεί να γίνει ένας μικρός «θεός».
Από http://www.hamogelo.grΔενδροφύτευση και εξωραϊσμός του αύλειου χώρου μας
Οι «guerilla gardeners» του 4ου Λυκείου!
Ο Σοφοκλής με το Ρομπέρτο πανέτοιμοι και η Κωνσταντίνα με το Χρήστο σε εγρήγορση..
Και πάλι ο Σοφοκλής σε θέση...μάχης...
Ο Σπύρος, ο Σταύρος
Η Γεωργία με τη Χρυσάνθη
και η Ωρένα
Ο Χρήστος σε μια αξιόλογη προσπάθεια
Κι ο ΔημήτρηςΟι guerilla gardeners είναι ένα κίνημα ενεργών πολιτών, που στόχο έχουν τη μετατροπή των τσιμεντένιων πόλεων που ζούμε σε ανθρώπινες. Αυτό επιτυγχάνεται με το πράσινο, το πράσινο που φυτεύουμε εμείς οι ίδιοι, που φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι, που αναζητούμε εμείς οι ίδιοι. Ως τώρα, σε διάφορες πόλεις του πλανήτη έχουν φυτευτεί χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια φυτά, θάμνοι, λουλούδια, χλόη και βότανα σε χιλιάδες μέρη που ως τότε ήταν γκρι και δεν πρόσφεραν τίποτα άλλο πέρα από άσχημο θέαμα και μικρόβια.
Ο Κώστας, ο Αλέξανδρος και η κ. Καρυτινού
Η Κωνσταντίνα, ο Παναγιώτης, ο Δημήτρης
Ο Ρομπέρτο, η Ερατώ,
Τα σχέδια του Βασίλη..
Η κ. Ντούπα με τη Χρυσάνθη και το Δημήτρη
και τη Γεωργία..
Και λίγο γλυκό για ξεκούραση...
Ο Αλέξανδρος σε δράση...
Ο Μιχάλης επί το έργον... υπό την επίβλεψη του κ. Κορομπίλη.
Η κ. Πανουτσοπούλου Ο Παναγιώτης
και η κ. Κουλεντιανού
Ο Σεραφείμ
Ο κ. Γεωργαράς
Μεγάλη ομάδα με το Χρήστο επικεφαλής να δίνει οδηγίες!
Οι φιλανθείς Αλέξανδρος και Χρήστος!
Η δοσολογία είναι: 5 δόσεις από φυσικό κόκκινο πηλό σε σκόνη, 3 δόσεις από χώμα με οργανική ύλη(compost),
1 δόση από σπόρους για λουλούδια.
Ως δόση θεωρήστε 1 ποτήρι του καφέ.
Αρχικά, σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε τους σπόρους. Στη συνέχεια βάζουμε το χώμα με την οργανική ύλη και τα ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, βάζουμε κουταλιά κουταλιά τον κόκκινο πηλό, ο οποίος πρέπει να είναι σε σκόνη και όχι σε σβώλους. Ανακατεύουμε πάλι, για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σιγά σιγά ψεκάζουμε νερό και ταυτόχρονα ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί, για να γίνει ένα ενοποιημένο μείγμα, ώστε να μπορεί να πλάθεται. Σε ένα τραπέζι απλώνουμε το μείγμα - μπάλα πηλού με έναν πλάστη, για να απλωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Κόβουμε μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε σε μπαλάκια. Αφήνουμε τα μπαλάκια στον ήλιο για 1 μέρα, ώστε να στεγνώσουν. Την επόμενη μέρα τα τοποθετούμε σε όποιο μέρος του κήπου θέλουμε. Ύστερα από 10 περίπου μέρες τα πρώτα πράσινα φυλλαράκια θα εμφανιστούν.
Η Μαρία, ο Παναγιώτης και ο Χρήστος
Το περιβάλλον επιδρά στην ψυχή του ανθρώπου, στο βίωμα και στους κρυφούς λογισμούς του σαν μουσική. Κάθε φορά που το νιώθεις βαθύτερα, ρυθμίζεσαι καλύτερα μαζί του· βρίσκεις νέα στοιχεία ισορρόπησης και ελευθερίας.
Ν. Καζαντζάκης
Ο Σπύρος
Η κ. Καραμάνη με τον Ανδρέα και τον Κώστα Να σκέφτεσαι ότι κάνοντας κάτι ο ίδιος για το περιβάλλον, βάζεις ένα λιθαράκι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μην περιμένεις να κάνουν κάτι οι άλλοι πρώτα, για να ακολουθήσεις.
Να συμμετέχεις στην κοινή προσπάθεια για το περιβάλλον: Το να πετάξεις ένα χαρτί κάτω, σου αφαιρεί το δικαίωμα να μιλάς για μόλυνση.
Για να σώσουμε όσα έχουν απομείνει, πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τη φύση. Έτσι, το θέμα μετατίθεται στη σφαίρα της αγωγής και στην ευθύνη της πολιτείας.
(Κυρ. Πλησής)
Θοδωρής,
Γιώργος,
Θοδωρής, Χρυσάνθη
Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μαρία, Χρήστος
Ο κ. Μεγαλοκονόμος σε μεγάλο κέφι!
κι ο Γιώργος
Θοδωρής, Παντελής, Χρήστος
Εύη, Θοδωρής, Δήμητρα,
Δήμητρα, Γεωργία, Φένια, Γιώργοςκ.Διαμαντή, κ. Παρασκευόπουλος, κ. Ράλλη, κ. Παλούκος, κ. Μεγαλοκονόμος
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα