ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολιτική και Δίκαιο» τα παιδιά των τμημάτων Β2 και Β3 μας ταξίδεψαν στις ευρωπαϊκές γειτονιές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:


1.       Ταξιδέψαμε στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης που εκτείνεται από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο. Στην  πατρίδα  Ευρωπαίων στοχαστών και συγγραφέων, όπως ο Καρτέσιος και ο Πασκάλ,  ο Ρουσό και ο Βολτέρος,  ο Μπαλζάκ, Μποντλέρ και Φλομπέρ,  ο Σαρτρ και ο Καμύ. Ζωγράφων, όπως ο Ρενουάρ, ο Μονέ, ο Σεζάν, ο Γκογκέν, ο Ματίς (Γαλλία).
2.      Γνωρίσαμε τη χώρα του Μπαχ, του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Μπραμς, του Λούθηρου, του Γκαίτε, του Σίλερ, του Νίτσε, του Καντ και του Μπρεχτ  ( Γερμανία).
3.      Περάσαμε από την ιταλική χερσόνησο, όπου είδαν το φως ο ουμανισμός και η Αναγέννηση και  μορφές όπως ο Μακιαβέλλι, ο Δάντης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Γαλιλαίος, ο Τζιόττο, ο Μποτιτσέλλι,  ο Ντα Βίντσι, ο  Μικελάντζελο,  ο Τιντορέττο, ο Καραβάτζιο,  ο Βέρντι , ο Πουτσίνι,  ο Φεντερίκο Φελλίνι.



4. Ακούσαμε  μουσική στη χώρα του Μότσαρτ και του Σούμπερτ ( Αυστρία).
5. Επισκεφθήκαμε τη χώρα που χτυπά η καρδιά της Ε.Ε , του πατέρα του Τεντέν (Ρεμί), γνωστή για τις σοκολάτες της και για τα πάνω από 1000 είδη μπύρας.
6. Επόμενος σταθμός η γειτονική μας  Βουλγαρία. Στο χρυσό δίσκο που έστειλε στο διάστημα η NASA με το διαστημόπλοιο Voyger  υπάρχει ένα παραδοσιακό τραγούδι της.



     7.  Σαλπάραμε για το νησί της Αφροδίτης και του Μ. Τόκα ( Κύπρος ) καθώς και για το   
         νησί των ιπποτών ( Μάλτα).
     8. Πήγαμε στη γειτονιά του Κάφκα και του Κούντερα, γνωστή και για την μπύρα 
         pilsner ( Τσεχία ). 
     9.  Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν  μας ταξίδεψε μέσα από τον κόσμο των παραμυθιών του 
         στη χώρα των Βίκινγκς ( Δανία).



10. Γνωρίσαμε την πολιτιστική πρωτεύουσα του 2011, το Ταλίν, περνώντας από την Εσθονία .
11. Λευκές νύκτες, περίπου 200.000 λίμνες , Βόρειο Σέλας , Άγιος Βασίλης, οδηγοί της φόρμουλα 1,  Μίκα Χάκινεν και Κίμι Ραϊκόνεν   και φτάσαμε Φινλανδία.
12.  Περάσαμε από τη χώρα των Μαγιάρων με τη μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης, την Μπάλατον ( Ουγγαρία ).




13. Βρεθήκαμε στην πατρίδα του Όσκαρ Γουάιλντ, του Μπερναρ Σο, των U2, του Σίνεντ ο Κόνορ, γνωρίσαμε δηλαδή τον «κέλτικο τίγρη» ( Ιρλανδία).
14. Το άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα από τα ψηλότερα μνημεία στην Ευρώπη (43μ) και βρίσκεται στη μεγαλύτερη πόλη των βαλτικών κρατών, τη Ρίγα, της Λεττονίας η οποία έγινε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1991 , ήταν κι αυτή μια από τις στάσεις του ταξιδιού μας.
15.Επόμενη στάση στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα τρία βαλτικά κράτη που βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής. Ήταν η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που απηλλάγη από τον σοβιετικό ζυγό και επανέκτησε την ανεξαρτησία της στις 11 Μαρτίου 1990(Λιθουανία).




16.Σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και πάνω από 2000 νησιά. Λίκνο πολιτισμού  και πατρίδα αρχαίων φιλοσόφων και σύγχρονων σημαντικών προσωπικοτήτων Γαβρά, Ελύτη, Σεφέρη, Θεοδωράκη κ.λ.π. (Ελλάδα).
17. Επόμενος σταθμός το Μεγάλο Δουκάτο με μόνο 500.000 κατοίκους και έκταση τέτοια που μπορείς να το γυρίσεις σε μόλις μία ημέρα με το ποδήλατό σου. Από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές γειτονιές (Λουξεμβούργο ).



18. Φτάνουμε στη χώρα που βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας, στη χώρα με τους ανεμόμυλους και τις τουλίπες, στη χώρα  του Ρέμπραντ και  του Βαν Γκογκ (Ολλανδία ).
19.  Το αλατωρυχείο της Βιελίτσκα, που κατασκευάστηκε τον 13 ο αιώνα, περιλαμβάνει ολόκληρη πόλη κάτω από το έδαφος, με αναρρωτήριο, χώρους θεατρικών παραστάσεων, παρεκκλήσι και καφενείο. Όλα είναι φτιαγμένα από αλάτι, από τις σκάλες μέχρι τους πολυελαίους. Κρακοβία , Βαρσοβία ,  Άουσβιτς ,  Σοπέν και Μαρία  Κιουρί  (Πολωνία) .
20. Ακούσαμε φάντος , ήπιαμε κρασί,  κερδίσαμε το Euro το 2004 και  με αρχηγό το Βάσκο ντε Γκάμα ξεκινήσαμε για νέες εξερευνήσεις (Πορτογαλία ).




21. Φτάσαμε στη  χώρα του Δράκουλα (Ο ανατριχιαστικός θρύλος του Δράκουλα ανάγεται στον Ρουμάνο Κόμη Βλαντ Ντρακούλ που έζησε τον 15ο αιώνα) ( Ρουμανία). Ανάμεσα στους διάσημους Ρουμάνους είναι ο συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο, η αθλήτρια Νάντια Κομανέτσι και ο μουσουργός Ζωρζ Ενέσκου.
22. Η Σλοβακία , που έγινε ανεξάρτητο κράτος τον Ιανουάριο του 1993 μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο , ήταν μια από τις γειτονιές που ξαποστάσαμε .



23. Μία από τις άλλοτε έξι δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, η σημερινή Σλοβενία που έγινε ανεξάρτητη το 1991, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μας καλωσόρισε .
24. Βελάσκουεθ,  Γκόγια, Πικάσσο, Νταλί, Μιρό, Θερβάντες, (Δον Κιχώτης),  Πέδρο Αλμοδόβαρ, παέλια, τορτίλια(ομελέτα με πατάτες),  σανγκρία(κόκκινο κρασί με φρούτα), φλαμένκο και viva  Εspania .



25. Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Γκρέτα Γκάρμπο, επόμενοι οικοδεσπότες μας με μουσική υπόκρουση από τους  Abba .(Σουηδία)
26. Λίκνο της βιομηχανικής επανάστασης και πατρίδα του Ισαάκ Νιούτον, του Καρόλου Ντάρβιν.,του  Άνταμ Σμιθ, του Σαίξπηρ και σύγχρονων συγγραφέων, όπως η Ντόρις Λέσινγκ που έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που έγινε διάσημη με τη σειρά Χάρι Πότερ.




Κάποιοι μαθητές ανέλαβαν παράλληλα να μας συντροφέψουν   και  γευστικά στο μεγάλο ταξίδι μας στις ευρωπαϊκές γειτονιές .
Έτσι δοκιμάσαμε:
Νοστιμότατη  ιταλική πίτσα και 
      
αυστριακό στρούντελ από τα χεράκια  των μαθητριών μας : Τσιάβου Διονυσίας,  Σταθά Παναγιώτας, Παπαδημητρίου Μαργαρίτας και Μπαρμπέρη Μαριτίνας.




Παραδοσιακό φαγητό από τη Λιθουανία,  cepelinai, από τα χεράκια των : Φιλοπούλου Φωτεινής,  Ροδοπούλου Αγγελικής και Νικολοπούλου Βάλιας .

Πεντανόστιμο μοσχάρι με μπύρα ( γερμανική συνταγή ) από τον  Τούζο Μιχάλη
 Αγγλική πουτίγκα και

κυπριακή τυρόπιτα από την Έλλη Μακρή, την Κατερίνα Παναγοπούλου και τη Γαρυφαλιά Σαραντοπούλου.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας που δούλεψαν με κέφι για το πρόγραμμα αυτό.  
Η καθηγήτρια
Ρόζη Μαρίνα


Action Aid
Εδώ και 8 χρόνια, η Action Aid συντονίζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης, μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες μαθητές από σχολεία σε όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή τη δράση, κάθε χρόνο οι μαθητές κάνουν δράσεις για να υποστηρίξουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου   

Τα τμήματα Β2 και Β3 του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος «Πολιτική και Δίκαιο» και στο κεφάλαιο για τα δικαιώματα , συμμετείχαν στην εκστρατεία αυτή της action aid και ενώνουν τις φωνές τους με εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου  για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο να πάνε σχολείο .
Η Καθηγήτρια
Ρόζη Μαρίνα

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα