Το Σχολείο μας αποφάσισε φέτος, για πρώτη φορά, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό Μετάφρασης «Juvenes Translatores»
Για να είναι οι Ευρωπαίοι "ενωμένοι στην πολυμορφία", πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν και άλλες γλώσσες εκτός από τη δική τους.
Η εκμάθηση γλωσσών φέρνει με τον καιρό τους ανθρώπους πιο κοντά και επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση άλλων πολιτισμών. Δίνει τη δυνατότητα στους σημερινούς νέους και αυριανούς ενηλίκους να μετακινούνται ευκολότερα από μια ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη, για σπουδές ή εργασία.
Ο διαγωνισμός Juvenes Translatores αυξάνει επίσης την ευαισθητοποίηση γύρω από τις μεταφραστικές σπουδές και τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για μεταφραστές, τόσο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και γενικότερα σε όλη την Ευρώπη.
... για να βοηθήσει τους καθηγητές και τους μαθητέςΗ ιδέα αυτή είχε τόση απήχηση ώστε και άλλα σχολεία να πράττουν σήμερα το ίδιο με μεγάλη επιτυχία.
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται για πρωτοβουλίες τέτοιου είδους μπορούν επίσης να εξετάσουν την περίπτωση της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων.
Ορισμένα σχολεία δε, διοργανώνουν δικές τους δοκιμασίες προεπιλογής ώστε να διασφαλίσουν ότι στέλνουν τους καλύτερους μαθητές στον διαγωνισμό. Ο ενθουσιασμός καθηγητών και μαθητών γίνεται ιδιαίτερα αισθητός όταν αυτοί μας στέλνουν φωτογραφίες και μας γράφουν για τις εμπειρίες που απέκτησαν στον διαγωνισμό Juvenes Translatores.
... για να προωθήσει τις διασυνοριακές σχολικές δραστηριότητες
Μετά το δεύτερο διαγωνισμό, ένας Γάλλος καθηγητής που εργάζεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ξεκίνησε μια επιτυχημένη ανταλλαγή μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό Juvenes Translatores με τη Γαλλία και την Ισπανία.
Το Σχολείο μας συμμετέχει, επίσης, στον Εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, η οποία οργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον εορτασμό παίρνουν μέρος εκατομμύρια άνθρωποι από 47 χώρες.
Με τις δραστηριότητες αυτές γιορτάζεται η γλωσσική ποικιλομορφία στην Ευρώπη και προωθείται η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η αλληλεγγύη, η ομαδική δουλειά και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία όλων των δραστηριοτήτων.
Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής μέρας Γλωσσών είναι :
1. Να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και να συντελέσει στην εκμάθηση όλο και περισσότερων ξένων γλωσσών, ώστε να μπορούμε ευκολότερα να κατανοούμε το «διαφορετικό» είτε στη γλώσσα είτε στον πολιτισμό.
2. Να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Ευρώπης, η οποία πρέπει να προστατευθεί και να ενθαρρυνθεί.
3. Να ενθαρρύνει τη Δια Βίου Μάθηση μέσα κι έξω από το Σχολείο είτε για μορφωτικούς σκοπούς είτε για επαγγελματικές ανάγκες είτε για κινητικότητες, για ευχαρίστηση ή για ανταλλαγές.
4. Να συντελέσει στη γνωριμία και στο σεβασμό των άλλων ανθρώπων, των άλλων γλωσσών, των άλλων πολιτισμών.
Με την ευκαιρία εορτασμού της ετήσιας Ευρωπαïκής Μέρας Γλωσσών σε κάθε σημείο των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι: «η γλωσσική μισαλλοδοξία και η ανασφάλεια αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσα από την εκμάθηση γλωσσών και την διαπολιτισμική κατανόηση, ή understanding στα Αγγλικά, ή compréhension στα Γαλλικά, ή skilningur στα Ισλανδικά, or mõistmine στα Εσθονικά, η tuiscint στα Ιρλανδικά, ή zrozumienie στα Πολωνικά.»
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα