ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Στο σχολείο μας υπάρχουν μαθητές που ασχολούνται με τη βυζαντινή μουσική.
Σας παραθέτουμε, λοιπόν, μια σύντομη συνέντευξη που πήρε ο συνεργάτης του blog μας, Κακούρης   Γιάννης,  από τους μαθητές  Μανδρώνη   Νώντα , Μαχαίρα Γιώργο , Φασουλά Κώστα και  Τασιακόπουλο Θοδωρή.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη Βυζαντινή μουσική;
Ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια περίπου.
Το μετανιώσατε; Τι είναι αυτό που σας αρέσει σε αυτό το είδος μουσικής ;
Φυσικά και δεν το μετανιώσαμε. Και πώς είναι δυνατόν να μετανιώσει κανείς για την εκμάθηση ενός είδους μουσικής που υμνεί τον Θεό; Αυτό λοιπόν που μας αρέσει, είναι πως πάνω από όλα η βυζαντινή μουσική είναι ένα είδος μουσικής που φέρνει ψυχική ηρεμία αλλά και εσωτερική ταυτοχρόνως ευφορία.
Είναι εύκολη;
Σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι η ευρωπαϊκή, κι αυτό κυρίως λόγω του χαρακτήρα της σημειογραφίας της, που δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σε όλους μας πεντάγραμμο. Εν τούτοις, η επιθυμία μας να μάθουμε ξεπερνά τις δυσκολίες.
Τι θα λέγατε σε κάποιον,  για να τον παροτρύνετε να ασχοληθεί με την βυζαντινή μουσική;
Θα του λέγαμε την φράση που είπε κάποτε ένας μεγάλος ψάλτης : «Δεν υπάρχει κανένας που να ασχολήθηκε με την βυζαντινή μουσική και στο τέλος να μην μαγεύτηκε.». Νομίζουμε πως αυτό τα λέει όλα.
Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με αυτό επαγγελματικά στο μέλλον;
Η περαιτέρω ενασχόληση και σπουδή της παραδοσιακής βυζαντινής μουσικής, συνάδει με την  ύπαρξη αξιόλογων μουσικολογικών τμημάτων σε μουσικά πανεπιστήμια της χώρας , που σαφώς ανοίγουν  πάρα πολλούς δρόμους στην μετέπειτα επαγγελματική ζωή. Σίγουρα λοιπόν είναι  μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για το μέλλον.
Τι θα απαντούσατε σε εκείνους που ίσως  πουν ότι το χόμπι σας είναι κάπως περίεργο και ανόητο σε σχέση με άλλα;
Δυστυχώς, στις μέρες  μας υπάρχει (και αυτό είναι γνωστό σε όλους) μία απαξίωση από πολλούς ανθρώπους προς το πρόσωπο της Εκκλησίας, και τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητα. Συνεπώς , θύμα αυτής της απαξίωσης πέφτει και η βυζαντινή μουσική, που είναι κομμάτι αναπόσπαστο της Θείας Λατρείας . Θα λέγαμε λοιπόν σε ανθρώπους  που είναι κακεντρεχείς και δυστυχώς ημιμαθείς, πως δεν είναι καθόλου περίεργο και καθόλου ανόητο το να ασχολείσαι με τη μουσική που υμνεί το Θεό που πιστεύουμε. Όποιος επιθυμεί να ζήσει από κοντά την εμπειρία των συναισθημάτων που προκαλεί η βυζαντινή μουσική, δεν έχει παρά να δοκιμάσει και ύστερα να κρίνει, αρκεί να είναι αμερόληπτος και όχι φαντασμένος.
Με ποιο είδος μουσικής δεν θα ασχολιόσασταν ποτέ και γιατί;
Όπως είπαμε και πιο πάνω, η βυζαντινή μουσική είναι ένα είδος μουσικής που προκαλεί εσωτερική ευφορία και ηρεμία. Συνεπώς, δε θα ασχολούμασταν ποτέ με ένα είδος μουσικής  που δεν μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο, όπως είναι για παράδειγμα η heavy metal.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα