Άνοιξε τις πύλες της η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της UNESCO
(
http://www.worlddigitallibrary.org/)

Άνοιξε τις "πύλες" της στη Γαλλία η πρώτη παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη (BNM= Bibliothèque numérique mondiale) την Τρίτη, 21 Απριλίου, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες του Διαδικτύου να διαβάσουν βιβλία τα οποία έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία.
Συντελεστές αυτού του δημιουργήματος είναι η UNESCO, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και 32 οργανισμοί.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει χειρόγραφα, χάρτες, σπάνια βιβλία, ταινίες, ηχητικό και φωτογραφικό υλικό από εθνικές βιβλιοθήκες διάφορων χωρών.
Η αναζήτηση των λημμάτων, που συγκεντρώθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια, γίνεται σε επτά γλώσσες - αγγλικά, αραβικά, κινεζικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ρωσικά - ενώ το περιεχόμενο των πληροφοριών προσφέρεται σε αρκετές γλώσσες.


Οι δημιουργοί υποστηρίζουν πως η ιστοσελίδα http://www.worlddigitallibrary.org/ τίθεται εκτός συναγωνισμού σε σύγκριση με ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Google.
Σε ανακοίνωσή της η UNESCO ανέφερε πως: «Εκτός από την προώθηση της διεθνούς κατανόησης, στόχος της BNM είναι η αύξηση της ποσότητας και της ποικιλίας του πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους καθηγητές, τους μαθητές και το ευρύ κοινό», ενώ τόνισε πως αυτή η βιβλιοθήκη θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των κρατών και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πολυγλωσσίας.
Στην ιστοσελίδα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι χρήστες του διαδικτύου και θα μπορούν να δουν έργα όπως: ιρακινές εφημερίδες του 19ου αιώνα, αρχαία κινέζικα χειρόγραφα, πρωτότυπα κείμενα του Ραμπελέ και χάρτες του Νέου Κόσμου.
Τέλος, δεν υπάρχουν ψηφιοποιημένα αρχεία αναπτυσσόμενων χωρών, όπως κρατών της Αφρικής, παρά την πλούσια πολιτισμική τους κληρονομιά.



Everybody’s welcome. This is not a private club. Everybody’s welcome to participate and it’s all free. (Dr. James H. Billington,Library of Congress)


Το βίντεο προώθησης του εγχειρήματος.
Πηγή:
cosmo.gr

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα