18 Οκτωβρίου 1979
Απονομή Βραβείου Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη
Ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου "για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια, ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία" σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης. Ο Ελύτης παρέστη στην καθιερωμένη τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, παραλαμβάνοντας το βραβείο από το βασιλιά Κάρολο Γουστάβο και γνωρίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα. Τον επόμενο χρόνο κατέθεσε το χρυσό μετάλλιο και τα διπλώματα του βραβείου στο Μουσείο Μπενάκη. Την απονομή του Νόμπελ, ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η απονομή φόρου τιμής σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, η ίδρυση έδρας νεοελληνικών σπουδών με τίτλο "Έδρα Ελύτη", στο πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και η απονομή του αργυρού μεταλλίου Benson από τη Βασιλική Φιλολογική Εταιρεία του Λονδίνου.
Απόσπασμα από την ομιλία του στην
απονομή του βραβείου Νόμπελ
....Η απόδειξη της περίφημης υπόθεσης Poincarell
..............από το Ρώσο Γκριγκόρι Πέρελμαν
Ένα από τα επτά μεγάλα προβλήματα των μαθηματικών που παρέμειναν άλυτα ως την αρχή του αιώνα μας ήταν και η "υπόθεση Poincarell", η οποία είχε διατυπωθεί το 1904 από τον Γάλλο Μαθηματικό Poincarell, έναν από τους σημαντικότερους Μαθηματικούς του προηγούμενου αιώνα.
Η απάντηση στην "υπόθεση" δόθηκε το 2002 από τον Ρώσο Μαθηματικό Γκριγκόρι Πέρελμαν που έχει χαρακτηριστεί ως ο ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο.
Η 500 σελίδων απόδειξη είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, αρκεί να αναφερθεί ότι για τέσσερα χρόνια ιδιοφυείς Μαθηματικοί εργάστηκαν μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητά της.
Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο ακόμα και στη γνώση μας για το "σχήμα" του σύμπαντος. Χάρη στην απόδειξη αυτή γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μια σφαίρα. ( Η τοπολογία είναι κλ;aδος των ανώτερων μαθηματικών)
Το 2006 απονέμεται στον Πέλερμαν το βραβείο Φίλντς, (αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ για τα μαθηματικά) και το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι του απονέμει το χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που είχε προκηρύξει για όποιον έλυνε κάποιο από τα "επτά προβλήματα της χιλιετίας".
Ο Πέρελμαν είναι ένας αρκετά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, δήλωσε ότι δε δέχεται αυτή την τιμητική διάκριση, δε δέχτηκε τα χρήματα και παραιτήθηκε από ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Αγίας Πετρούπολης λέγοντας ότι δεν είναι ήρωας των μαθηματικών, ίσως δεν είναι και τόσο καλός Μαθηματικός (!!!) και ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστήμη του. Ζει σε ένα φτωχό διαμέρισμα με τους δικούς του, δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει στην ζωή του και δε θα αλλάξει τρόπο ζωής, όπως τονίζει.
Αλήθεια, μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να αρνηθεί κάποιος τόσα χρήματα; Αλλά μήπως και την "υπόθεση Poincarell" μπορούμε να καταλάβουμε;
Αυτά μόνο ο Γκριγκόρι Πέρελμαν μπορεί να τα καταλάβει ίσως επειδή είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Δ. Χιώτης
Μαθηματικός
4ο ΓΕΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
2010 - 2011
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙ
ΤΟ BLOG ΜΑΣ
Πέρασαν κιόλας δυο χρόνια από τότε που δημιουργήσαμε το blog του σχολείου μας.Πολλοί μαθητές μας το παρακολουθούν, κάποιοι δειλά δειλά αρθρογραφούν, κάποιοι σχολιάζουν.
Μη διστάζετε! Γράψτε ελεύθερα για ό,τι σας ενδιαφέρει, για ό,τι σας απασχολεί, για ό,τι σας διασκεδάζει.
Ο ρόλος του ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. του 4ου ΓΕ.Λ. Τρίπολης είναι η εφαρμογή του θεσμού του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Α΄ Τάξη και η παροχή έγκυρης πληροφόρησης και συμβουλευτικής στήριξης στους μαθητές και γονείς του σχολείου.
Διαθέτει αρχείο με έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό υλικό πληροφόρησης για σπουδές και επαγγέλματα, βιβλιοθήκη με βιβλία σχετικά με τον ΣΕΠ, πίνακα ανακοινώσεων (δίπλα στην πρώτη σκάλα), που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.
Είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύνδεση στο Internet και σε επικοινωνία και συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Αρκαδίας καθώς και τα ΚΕΣΥΠ και ΓΡΑΣΕΠ της χώρας μέσω του πανελλήνιου εσωτερικού ηλεκτρονικού δικτύου «Νέστωρ».
Στεγάζεται στο ισόγειο αριστερά από την δεύτερη είσοδο του σχολείου.
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO :
The school library provides information and ideas that are fundamental to functioning successfully in today's information and knowledge-based society. The school library equips students with life-long learning skills and develops the imagination, enabling them to live as responsible citizens.
Η σχολική βιβλιοθήκη προσφέρει βιβλία και πηγές που καθιστούν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας άτομα κριτικά σκεπτόμενα αλλά και αποτελεσματικούς χρήστες της πληροφορίας σε όλες της τις μορφές.
Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να αξιοποιήσει δημιουργικά τη μορφωτική ευκαιρία που προσφέρει η σχολική βιβλιοθήκη στους χρήστες της, να δραστηριοποιήσει τους μαθητές-μέλη της βιβλιοθήκης, να αναδείξει τις δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησης πληροφοριών μέσα από τη συλλογή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού αλλά και τη χρήση του διαδικτύου που διαθέτει η βιβλιοθήκη, να ευαισθητοποιήσει τους φορείς της τοπικής κοινωνίας γενικότερα στη σημασία της σχολικής βιβλιοθήκης, προχωρεί στην παρουσίαση ενός μέρους των υπηρεσιών της που σχετίζονται με το αναλυτικό πρόγραμμα του λυκείου και όλων των εκπαιδευτικών/πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, που αποτελούν καρπό συνεργασίας της βιβλιοθήκης, των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου μας και αποτελεί ένδειξη κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και τη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών.
Στα κενά σας ή στα διαλείμματά σας μπορείτε να περνάτε την ώρα σας στη βιβλιοθήκη μας, διαβάζοντας βιβλία και περιοδικά που εσείς έχετε επιλέξει. Μπορείτε, επίσης, να παίζετε σκάκι, μπορείτε να ζωγραφίζετε και να κατασκευάζετε ό,τι η φαντασία σας σας υπαγορεύει.
Μην ξεχνάτε, όμως, πως ο χώρος χρειάζεται το σεβασμό μας και την καλή μας διάθεση.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΑΙ…ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το σχολείο μας συμμετείχε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς στα εξής ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία μπορείτε να δείτε αναρτημένα στο blog μας:
1. Mind your rights
2. Το ευρώ στη ζωή μας
3. Unicef
4. E-twinning με δυο ιταλικά σχολεία
5. Spring of Europe
Παράλληλα υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία πολλά προγράμματα Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά. Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων οργανώθηκαν εκδρομές σχετικές με τις «περιβαλλοντικές μας δράσεις», που ευαισθητοποίησαν και κινητοποίησαν τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους, προς το «οικολογικώς ζην»
Φέτος, συνεχίζουμε τα προγράμματα e-twinning και επίσης το σχολείο μας εγκρίθηκε να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMENIUS. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα επισκεφθούμε το συντονιστικό σχολείο της πολυμερούς σύμπραξης, Manuel Azana στη Getafe της Ισπανίας από τις 25-30/10/2010. Εκεί, οι μαθητές μας θα παρακολουθήσουν μαθήματα μαζί με Ευρωπαίους συμμαθητές τους από 6 ευρωπαϊκές χώρες, θα τους δοθεί η ευκαιρία να συγκρίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας με το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να έλθουν σε επαφή με νέους της ηλικίας τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να γνωρίσουν την κουλτούρα τους, τον τρόπο σκέψης τους, να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει να είσαι ευρωπαίος πολίτης, να μάθουν ότι ζουν σε μια μεγάλη κοινότητα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή κοινότητα, κι όχι σε ένα χωριό ή σε μια πόλη και να αντιληφτούν την αναγκαιότητα της γνώσης ξένων γλωσσών.
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα